Het Lab onderzoekt, probeert, meet

De boot van Hugo is ons lab, daar experimenteren we met nieuwe toepassingen om de duurzame effecten te kunnen onderzoeken en te verbeteren. Zoals:

  • Wat doen verticaal opgehangen zonnepanelen (façadepanelen) ten opzichte van traditioneel geïnstalleerde panelen?
  • Kan ik zelf een batterij installeren om mijn opgewekte stroom vast te houden?
  • Geeft gelijkstroom betere prestatie in vergelijking met wisselstroom?

Behoefte

Er is behoefte aan echte gegevens en experimenten om inzicht te verkrijgen in de impact die kleine, specifieke en toegepaste oplossingen kunnen hebben in het dagelijks leven van mensen.

Het doel van het Buurtlab is om bestaande technologie in reële omstandigheden in te passen, om zo ervaringen op te doen en praktische toepassingen te ontwikkelen die de kwaliteit van het leven verbeteren in termen van:

  • Milieubewustzijn
  • Effectieve samenwerking
  • Kostenbesparingen

Het lab wordt ontwikkeld in samenwerking met partners in de energietransitie. Dat zijn behalve bedrijven ook gemeenten en bewoners die met hun ervaringen het lab uitbouwen. Instellingen en particulieren kunnen het lab zelf bezoeken en gebruiken als een bron van informatie en inspiratie.

Experiment: façadepanelen

Je ziet ze steeds vaker in de stad: façadepanelen. Dat zijn zonnepanelen die verticaal zijn aangebracht op een muur, of zoals bij de boot van Hugo, op een houten draagconstructie. Zo kun je panelen daar een plek geven waar voor de gebruikelijk positie, horizontaal onder een hellingshoek van 35 graden, geen ruimte is.

Maar wat doen panelen als ze verticaal gemonteerd zijn? Leveren ze nog wat op?