Façade
panelen

Amsterdam krijgt meer hoogbouw. Hierdoor is er minder dakoppervlakte voor zonnepanelen. Het opwekken van eigen energie wordt moeilijker. Zonnepanelen tegen de wand van gebouwen zetten, bieden een goed alternatief om zonne-energie op te wekken bij hoogbouw.

Het Amsterdam Energy City Lab heeft april 2020 façade panelen geïnstalleerd op het eigen lab om de performance te bestuderen. Façadepanelen hebben een minder hoge opbrengst dan een schuin op het zuiden gericht paneel. Maar bij een lagere stand van de zon (tussen eind oktober en begin maart) is de verwachting dat de panelen beter renderen.

Deze grafiek laat de eerste resultaten zien: Links de productie van façadepanelen, rechts gewone. Tussen 12 en 14 uur neemt de façade productie af, door de hoge hoek van zonnestraling midden van de dag. Rond half drie 's middags is de energie weer op de oude curve. Komend jaar worden gegevens verzameld en jaarlijks rendement geanalyseerd.

In het OHG is Hotel Jakarta (bovenste foto) hét voorbeeld waar façadepanelen in de gevel zijn verwerkt. Bovenstaande foto is van een van de nieuwe woontorens nabij het Amstelstation.