Ruud, Stokerkade

Ruud woont met zijn tienerdochter aan de Stokerkade. Het huis huurt hij via Bouwinvest een grote vermogensbeheerder. De woningen zijn ontworpen door Liesbeth van der Pol, de voormalig rijksbouwmeester.


Duurzame feiten

De verhuurder heeft in januari 2021 zes zonnepanelen geïnstalleerd in een zogenaamde oost-west opstelling. De patiowoning is net als de meeste huizen op het OHG gekoppeld aan het warmtenet. Via een warmtetransportleiding wordt het zo van restwarmte voorzien vanuit de elektriciteitscentrale in Diemen.

De warmte wordt via verschillende radiatoren in alle vetrekken verspreid. Koken wordt gedaan op een elektrische kookplaat met vier pitten.

Alle ramen in de woning zijn voorzien van dubbelglas.

Huren van panelen

Bouwinvest heeft als verhuurder haar huurders mogelijk gemaakt om te profiteren van zonne-energie. Huurders kunnen hun wens kenbaar maken en de zonnepanelen worden op relatief korte termijn geïnstalleerd. Daarvoor wordt de huurder geen installatiekosten in rekening gebracht maar betaalt hij € 12 per maand aan huur.

Hoe de winter in?

Ruud heeft onder zijn bureau een energiezuinig infraroodpaneel. Dat geeft gericht warmte af op de plek waar hij werkt.Het is nog onzeker hoe het prijsplafond komende winter voor de stadswarmte uitvalt. Als deze bij gelijk verbruik hoog uitvalt, overweegt Ruud een extra infrarood verwarmingselement aan te schaffen dat hij gericht in een ruimte kan gebruiken. Zo hoeft niet het gehele huis te worden verwarmd.

Wat leren wij hiervan?

Bouwinvest biedt als particulier verhuurder haar huurders de mogelijkheid om te profiteren van zonnepanelen. Ook de corporaties die sociale huurwoningen verhuren installeren steeds meer zonnepanelen.

Het tempo waarin dat gebeurt verschilt heel erg, de corporaties en particuliere verhuurders hebben allemaal zo hun eigen vastgoedstrategie. Eerst was de extra belasting die de regering aan de corporaties oplegde, de verhuurderheffing, een reden om niet in zonnepanelen te investeren. Nu die wordt afgeschaft hebben de corporaties weer meer armslag. Vaak maken ze gebruik van een energiecoöperatie die huurder en verhuurder ontzorgt. Zij doen de installatie en de administratie. De huurder betaalt voor het gebruik van de panelen een vast maandbedrag.

Klik hier voor meer informatie indien je huurt bij een corporatie
Klik hier als je huurt bij een particuliere verhuurder

Heeft uzelf een mooi verhaal?

Wilt u graag uw duurzame feiten met ons delen en in deze rubriek staan?

Stuur een mail naar ruud@aecl.nl