Jasper, Ertskade

Jasper en zijn vrouw Marloes wonen sinds augustus 2018 met hun kinderen Thijmen en Morris op hun woonboot ‘Duyfken’ aan de Ertskade. Jasper is advocaat en Marloes is bedrijfsjurist van beroep. Morris zit op de kinderdagopvang Entrepothof en Thijmen zit op Basisschool de Achthoek. Het plekje van de woonboot is het mooiste plekje van Sporenburg omdat zij (zomers) verstopt zitten achter een prachtige groene houtwal van wilgen en zij (vooral ’s avonds) een fenomenaal uitzicht hebben op de skyline van het KNSM-eiland.


Duurzame feiten

Boot: type Motorkast uit 1912 met vloerverwarming, 20 zonnepanelen, 2 zonneboilers, airco en een warmtepomp (geen gas). Het schip is in 2008 met purschuim geïsoleerd.

Airco als energiebespaarder

De warmtepomp haalt zijn warmte uit het water via een warmtewisselaar die naast de boot op de bodem van het IJ ligt. De warmtepomp in het schip Duyfken werkt goed, vooral als er een redelijk constante vraag naar warmte is. In het voor- en najaar hebben Jasper en Marloes alleen ’s ochtends en ’s avonds snel en kortstondig warmte nodig. Hiervoor gebruiken zij hun airco in plaats van de vloerverwarming. De warmtepomp hoeft de boot dan niet te verwarmen.

In de winter zetten zij de temperatuur van de vloerverwarming gedurende de dag lager en gebruiken zij de airco kortstondig als zij de boot iets warmer willen hebben. Als gevolg van de aanschaf van de airco hebben Jasper en Marloes in september en oktober 2020 zo’n 40% minder elektriciteit verbruikt dan in 2019.

Wat leren wij hiervan

  • Voldoende isolatie
  • Airco als warmteversneller
  • Energieverbruik afgestemd op energievoorraad
  • Spaarzaam gebruik elektrische apparaten

Heeft uzelf een mooi verhaal?

Wilt u graag uw duurzame feiten met ons delen en in deze rubriek staan?

Stuur een mail naar ruud@aecl.nl