Jasper

Jasper woont met zijn Marloes sinds augustus 2018 met hun kinderen Thijmen (6) en Morris (2) op een woonboot ‘Duyfken’ aan de Ertskade. Jasper is advocaat en Marloes is bedrijfsjurist van beroep. Morris zit op de kinderdagopvang Entrepothof en Thijmen zit op Basisschool de Achthoek in groep 3. Het plekje van de woonboot is het mooiste plekje van Sporenburg omdat zij (zomers) verstopt zitten achter een prachtige groene houtwal van Wilgen en zij (vooral ’s avonds) een fenomenaal uitzicht hebben op de skyline van het KNSM-eiland.

Duurzame feiten
Boot: type Motorkast uit 1912 met vloerverwarming, 20 zonnepanelen, 2 zonneboilers, airco en een warmtepomp (geen gas). Het schip is in 2008 met purschuim geïsoleerd.

Een airco systeem kan ook een energiebesparing opleveren
De warmtepomp haalt zijn warmte uit het water via een warmtewisselaar die naast de boot op de bodem van het IJ ligt. De warmtepomp in het schip Duyfken werkt goed, vooral als er een redelijk constante vraag naar warmte is. In het voor- en najaar hebben Jasper en Marloes alleen ’s ochtends en ’s avonds snel en kortstondig warmte nodig. Hiervoor gebruiken zij hun airco in plaats van de vloerverwarming. De warmtepomp hoeft de boot dan niet te verwarmen. In de winter zetten zij de temperatuur van de vloerverwarming gedurende de dag lager en gebruiken zij de airco kortstondig als zij de boot iets warmer willen hebben. Als gevolg van de aanschaf van de airco hebben Jasper en Marloes in september en oktober 2020 zo’n 40% minder elektriciteit verbruikt dan in 2019.

Wat leren wij hiervan?
Duurzaam energieverbruik is afhankelijk van verschillende factoren:
redelijke isolatie
energieverbruik afgestemd op energievoorraad
spaarzaam gebruik elektrische apparaten

Behoefte

Er is behoefte aan echte gegevens en experimenten om inzicht te verkrijgen in de impact die kleine, specifieke en toegepaste oplossingen kunnen hebben in het dagelijks leven van mensen.

Het doel van het Buurtlab is om bestaande technologie in reële omstandigheden toe te passen, om zo ervaringen op te doen en praktische toepassingen te ontwikkelen die de kwaliteit van het leven verbeteren in termen van:

  • Milieubewustzijn
  • Effectieve samenwerking
  • Kostenbesparingen.

Het lab wordt ontwikkeld in samenwerking met partners in de energietransitie. Dat zijn behalve bedrijven ook gemeenten en bewoners die met hun ervaringen het lab uitbouwen. Instellingen en particulieren kunnen het lab zelf bezoeken en gebruiken als een bron van informatie en inspiratie.

Experiment: façadepanelen

Amsterdam krijgt meer hoogbouw. Hierdoor is er minder dakoppervlakte voor zonnepanelen. Het opwekken van eigen energie wordt moeilijker. Zonnepanelen tegen de wand van gebouwen zetten, bieden een goed alternatief om zonne-energie op te wekken bij hoogbouw.

Het Amsterdam Energy City Lab heeft april 2020 façade panelen geïnstalleerd op het eigen lab om de performance te bestuderen. Façadepanelen hebben een minder hoge opbrengst dan een schuin op het zuiden gericht paneel. Maar bij een lagere stand van de zon (tussen eind oktober en begin maart) is de verwachting dat de panelen beter renderen.