Vicky, Borneokade
Vicky woont met Hugo en hun zonen Mateú en Manel al sinds 1989 op een woonboot aan de Borneokade. In het begin was er geen stromend of warm water, geen aansluiting op riolering, geen gas en licht. Pionieren dus en al leven ze nu heel geriefelijk, gepionierd wordt er nog steeds. Zoals met de warmtevoorziening, sinds een half jaar zijn er op het dek twee warmtepompen geïnstalleerd. En er liggen al zonnepanelen op het dek toen ze nog stukken duurder waren. Maar die investeringen betalen zich prima terug.
Duurzame feiten
Boot: een klipperaak uit 1914, 26 zonnepanelen, 2 warmtecollectoren met warmwaterboiler en twee warmtepompen. Het woongedeelte is een woonblok binnen het stalen skelet van de boot waartussen 8 cm dik steenwol is aangebracht. De vloer is 2cm dik eikenhout. Wanden en plafond zijn bekleed met isolatiemateriaal van 1 cm.
Combinatie van airco en radiatoren
Op het dek staan twee warmtepompen (merk: Panasonic). Beide zijn elektrische ventilatiewarmtepompen. Een blaast de warme lucht via een airco het achterruim in waar de slaapkamers zich bevinden. De andere verspreidt de warme lucht via twee radiatoren de woonruimte in.
Via afstandbediening of mobiel kan de temperatuur ingesteld. Automatisch wordt in de winter om 01.00 en 03.00 ’s nachts de temperatuur voor een uur op 16 graden gehouden.
De twee oude radiatoren die nog via de geiser (en dus via gas) de warmte verspreiden kunnen nu worden afgesloten en verwijderd.
Het gezin kookt al elektrisch en met de installatie van de warmtepompen zal het gasverbruik minimaal worden, maar het elektriciteitsverbruik stijgen. De CO2 uitstoot wordt drastisch verminderd, hoe de energierekening er precies uitziet zullen we zodra er voldoende data is, aan deze pagina toevoegen.
Wat leren wij hiervan?
- Warmtepompen kunnen prima alternatief zijn voor gasgestookte versie via geiser of boiler.
- De aanschafwaarde voor twee warmtepompen en twee radiatoren is … euro.
- Iets over elektriciteitsverbruik
(tekst wordt binnenkort aangepast)
Heeft uzelf een mooi verhaal?
Wilt u graag uw duurzame feiten met ons delen en in deze rubriek staan?
Stuur een mail naar ruud@aecl.nl