Buurtverhalen met ...

Jasper en Marloes, Ertskade

Jasper en Marloes wonen sinds augustus 2018 met hun kinderen Thijmen (6) en Morris (2) op een woonboot ‘Duyfken’ aan de Ertskade. Jasper is advocaat en Marloes is bedrijfsjurist van beroep. Morris zit op de kinderdagopvang Entrepothof en Thijmen zit op Basisschool de Achthoek in groep 3. Het plekje van de woonboot is het mooiste plekje van Sporenburg omdat zij (zomers) verstopt zitten achter een prachtige groene houtwal van wilgen en zij (vooral ’s avonds) een fenomenaal uitzicht hebben op de skyline van het KNSM-eiland.

Duurzame feiten

Boot: type Motorkast uit 1912 met vloerverwarming, 20 zonnepanelen, 2 zonneboilers, airco en een warmtepomp (geen gas). Het schip is in 2008 met purschuim geïsoleerd.

Airco als energiebespaarder

De warmtepomp haalt zijn warmte uit het water via een warmtewisselaar die naast de boot op de bodem van het IJ ligt. De warmtepomp in het schip Duyfken werkt goed, vooral als er een redelijk constante vraag naar warmte is. In het voor- en najaar hebben Jasper en Marloes alleen ’s ochtends en ’s avonds snel en kortstondig warmte nodig. Hiervoor gebruiken zij hun airco in plaats van de vloerverwarming. De warmtepomp hoeft de boot dan niet te verwarmen.

In de winter zetten zij de temperatuur van de vloerverwarming gedurende de dag lager en gebruiken zij de airco kortstondig als zij de boot iets warmer willen hebben. Als gevolg van de aanschaf van de airco hebben Jasper en Marloes in september en oktober 2020 zo’n 40% minder elektriciteit verbruikt dan in 2019.

Wat leren wij hiervan?

  • Voldoende isolatie
  • Airco als warmteversneller
  • Energieverbruik afgestemd op energievoorraad
  • Spaarzaam gebruik electrische aparaten

Heeft uzelf een mooi verhaal?

Wilt u graag uw duurzame feiten met ons delen en in deze rubriek staan? Zodat u als voorbeeld kunt dienen voor de vragen en wensen van uw buren & wijkgenoten?

Stuur een mail naar: ruud@aecl.nl

To make a change...
…give us a call! We’re happy to meet you for a brainstorm or as a sparring partner for your question.

Hugo Niesing Consultant and founder
+ 31 6 123 456 78
h.niesing@resourcefully.nl